térkő, kertépítés, térkövezés

 

Térkő és kertépítés, nagyon sok esetben kiegészítője egymásnak. Magyarország legjobb, legszebb térkövei egy helyen. Megbízható térkövek, falburkolókövek, valós garanciával, terméktámogatással. Személyre, az Ön lehetőségeire szabott egyedi ajánlatokkal várjuk, amelyek nem csak az árak miatt lesznek szimpatikusak… 🙂 Kérje kollégánktól ezt a lehetőséget, érdemes.

Kiemelt szakértői támogatás

Ez  garantálja Önnek, hogy a legoptimálisabb lehetőséget válassza majd (milyen tulajdonságú térkövet, milyen mintázattal, milyen színben, szín összeállításokkal…). Tudni fogja, hogyan lesz majd problémamentes, hosszú élettartamú térkő burkolata.

Showing 1–20 of 69 results

Térkő, betonkő kiválasztása előtt néhány fontos dolog…

A térkő betonkő burkolatok tervezése és kivitelezése útépítői, a kövek lerakása burkoló szakmai ismereteket igényelnek. Magánvásárlóinknak is érdemes megfontolni, hogy termékeinket csak megfelelő referenciákkal rendelkező kivitelezővel építtessék be.
Igaz, kellő ismeretek birtokában a betonkő burkolatok házilag is lerakhatók, a szükséges
gépek (betonkeverő, lapvibrátor, gyémántkorongos vizes vágó vagy kőroppantó) pedig már kölcsönözhetők, de szállításukhoz utánfutó, vagy platós kisteherautó szükséges.
Általánosságban elmondható, hogy a kivitelezés munkaigényét és árát nagymértékben
meghatározza a felhasznált anyagok (pl. mosott és osztályozott ágyazó és besöprő
homok) és eszközök (gyémánt korongos vizesvágó) minősége. A burkolt felület élettartamát nagymértékben befolyásolja a megfelelő burkolóanyag kiválasztása és karbantartása.

Mire figyeljünk a térkövek kiválasztásakor?
A megfelelően lerakott beton útburkolókövek nagy szilárdságuk miatt, alacsony sebesség
esetén a tervezettnél nagyobb függőleges terhelést is elviselnek károsodás nélkül.
A burkolatok a vízszintes irányú erők (lassítás, gyorsítás és irányváltás) hatására sérülnek.
Fontos figyelembe venni a rajtuk áthaladó járművek tömegét, gyakoriságát és
sebességét. A megfelelő burkolókő kiválasztása függ a kő formájától, vastagságától és a
rakási mintától. Más paramétereket kell figyelembe venni gyalogos, vagy jármű forgalom esetén.

Hogyan készüljön a burkolat szegélyezése?
A betonkő burkolatokat minden oldalról stabilan meg kell támasztani. Erre alkalmas lehet az épület- és kerítés lábazat,kerti- és támfalak. A többi oldalon, a használattól függően
kerti vagy útszegélyekből süllyesztett vagy kiemelt szegélyeket kell építeni.

Figyeljünk a vízelvezetésre is!
A burkolatépítés minden fázisában biztosítani kell a megfelelő vízelvezetést annak érdekében, hogy egy esetleges eső esetén a víz ne tudja elhordani és fellazítani a beépített anyagokat. A burkolat esztétikusabb felületének kialakítása érdekében a pontszerű vízelvezetés helyett, a vonal menti (folyóka) vízelvezetést javasoljuk.

Miért fontos a megfelelő ágyazat?
Az ágyazat szerepe, hogy kiegyenlítse a kövek magasságkülönbségeit és a burkolatot érő függőleges és vízszintes erőhatásokat továbbítsa a teherhordó réteg felé.

Mire figyeljünk a térkövek lerakásánál?
A kövek lerakását – még betonszürke termék esetében is – legalább 3-4 rakatból keverve rakjuk le, az esetleges árnyalatnyi színeltérések miatt. Ha erre figyelünk, szép melírozott felületet kapunk. Ellenkező esetben, az azonos rakatokból lerakott kövekből azok nagyságától függően – foltos felületet kapunk.

A térkőburkolatok karbantartása…
A hézagokat a burkolat teljes élettartama alatt folyamatosan feltöltött állapotban kell fenntartani. Ha a burkolatokat tisztán tartjuk, a gyomnövények szálló magvai nem tudnak gyökeret ereszteni rajtuk, amennyiben mégis, akkor a növényeket mihamarabb el kell távolítani a burkolatból.
A burkolaton keletkező süllyedéseket még a kövek összefeszülése előtt ki kell javítani. Amennyiben a kövek összefeszülnek, abban az esetben a találkozási pontokon kagylós
kitörések keletkeznek, ami csak a kövek cseréjével orvosolható.

Kemény vízzel lehetőleg ne locsoljuk a burkolatot, mert a vízkő megmarad a kövek felületén és kivirágzásszerű foltokat eredményez, ami függ az oldott anyagok mennyiségétől és a locsolás gyakoriságától is. A gyakrabban használt felületekről hamarabb lekopik a vízkő, míg a kevésbé használt felületen megmarad és a burkolat foltos elszíneződését okozza.
Egyes területeken a víz magas fémtartalma (pl. vas) a burkolatra kerülve extrém módon, örökre elszínezi a burkolatot. A burkolattal ellátott felületek körül a vízelvezetését úgy kell megoldani, hogy az esővíz vagy a locsolóvíz ne hordja rá a földet, sarat, mert a finomabb szemcsék megtapadnak a kövek pórusaiban és elszíneződést okoznak….

… és még sok-sok hasznos és praktikus információ van, amit szívesen megosztunk Önnel, ha kéri szakértő segítségünket.

Miért válasszunk térkövet kertünkbe?

A térkő burkolatoknak az esztétikus megjelenés meMiért válasszunk térkövet kertünkbe?llett számos előnyük van, melyek mind emelik ingatlanunk értékét és számunkra is megkönnyítik a kinti teendőket. A térkővel lerakott helyeken értelemszerűen nem nő fű, így ha nagyobb területre szeretnénk térkő burkolatot rakni, akkor nem kell időt és energiát szánni a hosszantartó fűnyírásra, hiszen ennek ellenére is szép és ápolt kertet csodálhatunk nap mint nap. A betonjárdával ellentétben, a térkövek esetén számos szín és forma közül válogathatjuk össze a számunkra legjobban tetsző mintákat.

A térkő burkolatok jól viselik az időjárás viszontagságait, így a tél közeledtével, ha a hideg idő beáll vagy jégeső esik, akkor sem fog sérülni a térkő felülete és az egyes elemek sem fognak megrepedezni. A csúszásgátló felület is biztonságos használatot garantál, így esős, havas időben is bátran lehet közlekedni a térkő burkolatokon.

Ha Ön is szeretné esztétikusabbá tenni a kertünket is, akkor válassza térkő burkolatainkat!