Showing all 12 results

Kémény, egy kis segítség a helyes választáshoz.

A kémény a falazathoz hasonlóan a ház olyan alapeleme, amelyet a későbbiekben már nem lehet kicserélni. Fontos tehát, hogy körültekintően, szakemberekkel egyeztetve, energetikai és biztonsági szempontokat szem előtt tartva válasszunk kéményt leendő otthonunkhoz. Első lépésben pontosítanunk kell a tüzelőberendezés típusát, majd ezt szem előtt tartva választhatjuk ki a kéményt.

Ehhez vegyük figyelembe a tüzelőberendezés teljesítmény jellemzőit, valamint a tüzelőanyag típusát, hiszen nem mindegy mivel fűtünk.

Már a tervezéskor érdemes tisztázni, milyen berendezést kötünk a kéményre. Cserépkályha esetében például számolni kell az erős kondenzátum képződéssel. Tanácsos az elvezetését gondosan megtervezni és amennyiben szükséges, engedélyeztetni az illetékes szolgáltatóval is.

Kémény választáshoz

Ha bordás kerámiacsövet választunk, azt törékenysége miatt finomabban kell kezelnünk, mint más kéményekét. Fokozottan ügyelnünk kell a kerámiacsövek és csatlakozók pontos illesztésére és ragasztására is. A kazán vagy kályha bekötési magasságát és irányát már az építés előtt meg kell határoznunk, amihez a gépésztervezőtől minden szükséges adatot be tudunk szerezni. A kéménycsonk és a kazánbekötő cső között minimálisan 1 cm-es hézagot kell hagynunk. Ez a hőtágulás miatt fontos, hiszen hő hatására a kályha fém füstelvezető csöve jobban kitágul, mint a kerámiacső csonkja, vagy más anyag.

Ha a kéménycsonk és a bekötő cső között nincs hézag, túlzott felmelegedéskor a kerámiacső elrepedhet!

Födém- és tetőáttörésnél előírásszerűen meg kell tartanunk az éghető építőanyagoktól való biztonsági távolságot. Látható tetőszékeknél célszerű a kéménytámasztó szerkezet beépítése is. A kéménytorkolatnál az építési utasítás szerint helyezzük el a torkolati kúpot és a fedlapot, ha a kémény épületen kívül eső, szabadon álló szakasza másfél méternél nagyobb, akkor a megfelelő megerősítő készlet beépítésével biztosítsuk a kémény stabilitását.