Oldal kiválasztása

Padlás szigetelés, ma már senkinek nem kell magyarázni, miért fontos a padlásfödémek szigetelése. Az azonban nem feltétlen egyértelmű, hogy hogyan lehet, és mivel érdemes. Létezik több jó megoldás is, azonban nem mindegy mivel akarunk szigetelni. Ennek eldöntését alapvetően befolyásolja a szigetelni kívánt födém anyaga. A páratechnikai szempontok figyelmen szerint ugyanis nem hogy a padlás szigetelés hatékonyságot csökkentő, hanem egyenesen szerkezetkárosító hatása is lehet a rosszul kivitelezett szigetelésnek. Mivel manapság új technológiák hada vesz körül minket, nem árt, ha rendelkezünk némi alapinformációval.

Érdemes megkülönböztetnünk egymástól a fa és a betonbázisú födémeket. A szerkezeti anyagok; mint fa, beton, kerámia saját tulajdonságai a meghatározóak. Ezek egymástól hőszigetelési, és páratechnikai szempontból is gyökeresen különböznek. Épp ezért nem kezelhetjük őket azonosan a padlás szigetelés esetén.

A fafödém például különösen érzékeny a nedvességre. Bár fa említése legtöbbször a kedvező páratechnikai tulajdonságai kapcsán kerül szóba, nem jelenti azt, hogy probléma nélkül elviselne komolyabb páraterhelést. Különösen fontos elkerülni azt, hogy a pára beszoruljon a szerkezetbe- a kiszellőzést lehetővé kell tenni. Ez már alapjaiban meghatározza, hogy milyen padlás szigetelőanyagokat alkalmazhatunk. A műanyagbázisú hőszigetelések ebben az esetben nagyobb kockázatot jelentenek, mint a szervesek.

A beton – legyen az monolit, vagy gerendás födém – sokkal kevésbé érzékeny a megrekedt nedvességre. Igaz, amit nyerünk a réven, elveszítjük a vámon, mivel a betonfödém saját hőszigetelési tulajdonságai sokkalta rosszabbak a fafödémnél.

A fafödém a felülről érkező nedvességre jóval érzékenyebb, de a szerkezetben keletkező nedvesség útját a szigetelésből kifele szabaddá kell tenni. Ez kétféle folyamattal érhető el- egyrészt a lakótér felől bejutó párát kell leredukálni a lakótér felőli oldalra beszerelt párafékező fóliával, másrészt a kilépő oldalt kell védeni vízhatlan, de páraáteresztő fóliával. A hatékonyság végett ez a szigetelőanyag felett helyezkedik el. Azonban ennek megléte nem kötelező, tehát nagyon is fontos, hogy legyen felső védelme a szigetelésnek. Ezt a szerepet kiválóan betöltheti a tetőfólia, mely vízzáró, de páraáteresztő tulajdonsággal rendelkezi k. Amennyiben van tetőfólia a cseréplécek alatt (tehát magastetőről beszélünk), akkor az tökéletesen betölti ezt a szerepet, nem kell a födémen fekvő szigetelésnél ráduplázni. Ilyenkor ugyanis a szélhatás is kisebb a padlástérben, mely kihűtené a szigetelést.

Padlás szigetelés, betonfödémek esetén, amennyiben lemondunk a járható padlás-padozatról, egészen egyszerű, szinte bármilyen szigetelőanyagot alkalmazhatunk. A fa esetében a padlás szigetelés legtöbbször valamilyen szerves, szálas szigeteléssel történik. Ezek nem szívják fel a nedvességet, rágcsálók sem szeretik. Fontos megemlíteni, hogy a fafödém esetén a gerendák közt is szigetelünk, nem csak a felső síkon. Manapság egyre népszerűbb a cellulóz szigetelés. Ezt amolyan papírdara formában kell elképzelni, és úgy fújják be a szigetelendő helyre, hogy egy viszonylag tömött anyag jön a létre.

A fafödémek szigetelésére különös figyelmet kell fordítani, mert mulasztások esetén gombabetegségekkel, nem kívánatos fakárokkal fizetjük meg az elspórolt szigetelésminőség árát.