07 jún

Térkő lerakás. Hogyan kezdjünk neki?

térkő lerakás, járda készítés

Térkőből kocsibejáró,  járda, vagy kerti út. Térkő lerakás házilag.

Ahogy az útépítési munkánál, itt is földkitermeléssel, tükörkészítéssel indul a munka. A mélységet a tervezett terhelés mértéke határozza meg. Gyalogos zónákban 15-20 cm-es, járműforgalommal terhelt szakaszokon akár 40-50 cm-es zúzottköves rétegre lehet szükségünk. Az alapnak tömörnek kell lenni, amihez a legjobb megoldás a lapvibrátor. A térkő lerakás előtt már az alapkészítésnél gondoljuk végig a vízelvezetést. Optimális, ha a tükör is lejt a burkolatszélek fele, így a rétegek közt nem alakul ki pangó víz, melyek később süllyedéshez vezethetnek. A lejtésre akár 4-5%-ot is számolhatunk. Ha a talajvíz visszatérő probléma a süllyedések, egyenetlenségek végett érdemes elgondolkodni a földfelszín alatti drain szivárgó beépítéséről.

terkő lerakás, térkőbejáró, burkolat

A fogadó tükör elkészítése után, a szegélyezés következik. A szegély alapja földnedves beton, melyből ha lehet, 8-10 cm vastagságban töltsünk a szegélyelem alá. A szegélyt mindkét oldalt meg kell támasztani, mely alátámasztás a térkőburkolatnak is támaszt ad, így a fugák nem nyílnak meg. A szegélyek kialakításánál a lejtés miatt komoly szintezésre van szükség.

A zúzottköves alapozás meghatározza a burkolat stabilitását, a kövek közti rések pedig megakadályozzák, hogy víz rekedjen meg a burkolat alatt. Az alsó rétegekben a nagy szemcsenagyságú anyagot (8-10 cm átmérőjű) részesítsük előnyben. Ügyeljünk, hogy a nagy szemcséjű zúzott kő réteget ne töltsük nagyon magasra, mivel kell hely a rákerülő finomabb rétegeknek is. 20 cm rétegvastagságonként tömörítsük a felületet, akár többször is. Ha ez kész, erre kerülhet rá a finomabb réteg, mely a burkolókövek alapját is képezi. A finom murvát nem kell döngölnünk, de a szintezés és az egyenletes elosztás itt nagyon fontos. A térkő lerakásánál a szintmagasság 1-2 centiméterrel magasabban legyen, mint a szegély, hiszen a burkolat süllyedni fog, miután a folyamat végén gumilapos lapvibrátorral végig megyünk a felületen.

A lerakás folyamán először ott rakjuk ki a burkolatot, ahol egész lapokkal tudunk dolgozni, a vágandó helyekkel később kell foglalkozni.

Amikor minden a helyére került, érdemes világos gumilappal megvibrálni a felületet. Majd finom, és lehetőleg száraz kvarchomokkal a fugákat többször átsöpörve és bevibrálva kitölteni. Annyiszor kell újra és újra átjárnunk a felületet, hogy a fugák mindenhol teljesen kitöltöttek legyenek, és megtömörödjenek. Végül le lehet söpörni a felületet. Reméljük sikerült hasznos információt adni a térkő lerakás megvalósításához.

Térkövekről több információ itt