20 Júl

Kerítés. Ön, hogy tartja karban?

kerítés, fakerítés, fémkerítés, lemezkerítés

Kerítés javítás, felújítás

A nyár többek közt a kerítés felújítások szezonja is. Ilyenkor érdemes megvizsgálni a kerítés állapotát, felületét, mert a karbantartás elhanyagolásával környezetünk összképe akár lehangoló is lehet, aminek helyrehozatala több munkával és nagyobb pénzkiadással is járhat.Fa vagy fémkerítés karbantartásakor a kezdeti lépések egyformák. A kerítést és  környezetét szabaddá kell tenni a nem odavaló növényzettől. A festés előtt gondoljon a járda, ill a környezet óvására is, ezért a lecseppenő festék ellen használjon pl. takaró kartonokat.  Az összecsepegtetett környezet hanyagságra utal.

fakerítés

Sokan nem gondolnak arra, hogy a festéshez megfelelő idő is kell. Nem érdemes nagy szélben elkezdeni, amikor szálló por és egyéb anyagok beleragadhatnak a festékbe, ill. az eső sem tesz jót a friss festésnek.

A kerítés karbantartás a felülettisztítással kezdődik.

Fémkerítés karbantartása

A leváló régi festékréteget kell eltávolítani drótkefével. Nagyobb fémfelületek esetén akár spakli is jó szolgálatot tesz a kaparásban.  A régi festék, illetve rozsdás réteg eltávolítását követően csiszoljuk át a felületet P120-as szemcseméretű csiszolópapírral. Amennyiben nem lehet egész festéket eltávolítani, az sem baj, de az előkészítés után, a csiszolással egységesebb felületet kaptunk. A súlyosan korrodált részeket érdemes kivágni és új elemmel pótolni, behegeszteni, egy-egy új darabot. Ez nagy munka, de a festés minősége, nagymértékben múlik a megfelelő előkészítésen.

fémkerítésA por- és zsírtalanítás nagyon fontos! Ezt a legegyszerűbben egy kefe illetve ecset segítségével lehet megtenni, majd átmosni. Sok használnak valamilyen oldószert, pl. lakbenzin, stb. A célnak viszont általában megfelel egy jobb mosogatószer is. Ez kevésbé környezetszennyező és a nem alapos hígítós tisztítás esetén a zsírréteget széthordják, mint eltávolítják. Természetesen a mosószert is alaposan el kell távolítani.

Festés / alapozás: A korróziógátló alapozó festéket, ecsettel vigye fel, hogy a nehezen elérhető helyekre, a nagyobb egyetlenségekbe. A száradási idő 8-10 óra is lehet és csak ezután lehet festeni.  jöhet a közbenső festék. Kültéren javasolt akár 2 rétegben is felvinni a festéket, mivel a rétegvastagság is csökkenti az egyenetlenséget és nagyobb védelmet jelent. A száradást követően jöhet, a fedőréteg. Ez adja a végső szint. Ezt a zománcréteget már elég egy rétegben felvinni. Mindenképpen kültérre ajánlott festéket válasszon, amely az adott felületnek is megfelelő. Fordítson figyelmet, hogy a gyártó által előírt alapozó és közbenső festéket használjon, mert ellenkező esetben a rétegek az idővel elválhatnak egymástól.  Léteznek univerzális festékek is, melyek az alapozó és a közbenső réteget tartalmazzák. Gyakori az, amikor csak alapozó réteget kerül fel, és ezt követően fedőréteg -megfelelő festék esetén. A gyártói előírás eltérhet, de általában 2-2 réteget ebből is fel kell vinnünk. Horganyzott felületre más festék kell, mint a vasfémekhez (acél, vas). Mindig figyelmesen olvassa el és tartsa be a gyártó előírásait, ami festékenként igen különböző lehet.

Fakerítés

Itt is a felület megtisztításával és a régi réteg eltávolításával kell kezdeni. Régebben kedvelt volt a fedőfestések (például zománcfesték) használata. Ez egyenletes, vastag, jól fedő felületet alkotott, ami az egész fát takarta. Hátránya azonban, hogy mivel a fa „mozog”, szárad, vetemedik, stb. ez a viszonylag merev réteg nem tudja megfelelőn követni ezért berepedezik, és elválik a fa felületétől.  Ezért manapság gyakoribb a lazúrozás. Ez természetesebb, mert a fa saját mintázatát is látni, mindemellett a lazúr nem képez olyan vastag, „rideg”, egybefüggő felületet, így a fa természetes „mozgását” lekövetve nem válik el a felülettől.

fakerítés, kerítés felújítás

A régi, fedőfestéssel ellátott felületet spaklival (emennyiben alá lehet nyúlni) távolítsa el a fáról. A maradék anyagot P120-as szemcsevastagságú csiszolóval csiszolja le. Ezt gépi csiszolóval, excenteres vagy szalagcsiszoló alkalmazásával is elvégezheti. Ilyenkor vigyázni kell, hogy ne marjon bele a felületbe. Amennyiben kézzel csiszol, úgy csiszolópárnát célszerű használni. Az elrohadt, sérült elemeket cserélje ki. A festeni kívánt fa legyen, gomba, rovar és egyéb szennyeződésektől mentes. Érdemes ezért favédő (gombaölő anyaggal is kezelni).

Ezt követően lehet és alapozni. Amennyiben szükséges, a faanyag hibáit folyékony fával vagy fakittel javítsa.  Ezt az anyagot lehet csiszolni és festeni is. A rétegek között és csiszolás után portalanítás, ecsettel, vagy kefével. Ezt követően vigye fel a festéket az előírt rétegszámban. Lazúr esetén a rétegek számának köszönhetően egyre sötétebb lehet a felület. Fontos, hogy a kiválasztott festéknek megfelelő, a gyártó által előírt pólustömítőt és alapozót, valamint folyékony fát, alkalmazzon. Bizonyos esetben a sorrend és az alkalmazandó anyagok, valamint a rétegek száma gyártónként eltérhetnek, ezért tanácsos a gyártó által előírt anyagokat, az előírásnak megfelelő alkalmazni. Ennek oka, hogy lehetnek univerzális felületvédelmi rendszerek.

A száradási időre is figyeljen. A felület előkészítése és alapozása igen fontos. Egy jó alapozóval rengeteg festéket lehet megtakarítani, mert a felületen illetve a felület közelében marad a festék és nem issza be magát nagyon mélyre (ahol már nincs szükség rá). Lazúrozás esetén, a száradást követően, a jobb tapadás érdekében a rétegek között finomszemcséjű csiszolópapírral érdemes egy kicsit megcsiszolni a felületet, de ez után is fontos a portalanítás. A festést akár fém, akár fa felületet mázolunk, mindig fentről lefelé kezdje, így az esetleges megfolyásokat el tudja dolgozni. Egyszerre ne vigyünk fel túl sok anyagot, mert nem feltétlenül eredményez szép munkát. Fa és fém kerítés esetén, az egybefüggő felületek fedőfestéséhez használhat még erre kifejlesztett szivacshengert is. Ahol szükséges ott takarja le a zárat, címkét a kapun, hogy ne legyen összefestve.

Kerítésfestéshez karbantartához festéket szerszámot a TÜZÉP Shop boltunkban vásárolhat.