30 aug

Házfal tisztítás

hazfal, homlokzat tisztítás,

Házfal tisztítás, homlokzat karbantartás

Idővel minden házfal szennyeződik. Rozsda, por, sár, növényi szennyeződés, állati piszok, gombák okozta foltok, okoznak bosszúságot. Ez legfőként esztétikai probléma, de az erősebb, agresszívebb koszolódás a homlokzat hőszigetelési képességét is károsíthatja. Itt is megállapítható, hogy rendszeres figyelemmel, szükség szerinti karbantartással sok későbbi gondot megelőzhetünk és ez mindig kifizetődőbb.

hazfal, homlokzat tisztítás,
Sok esetben elkerülhető a koszfoltosodás, ha a növények telepítésekor, metszésekor figyelembe veszi, hogy azok milyen közel vannak a ház falához, esetleg hozzáérnek. Nyilván nem lehet mindig mindent figyelembe venni, de az ésszerűség határain belül azért törekedjen rá.
Általános koszolódás esetén a leggyakrabban (amennyiben arra alkalmas a felület) egy egyszerű vizes, slagos lemosás, szükség esetén kefés mosás lehet a megoldás. Tartósabb, arra alkalmas felületen használhat magasnyomású mosót is, vigyázva arra, hogy távolabbról és nem nagy erővel történjen a „veretés”, nehogy lyukat üssön a hőszigetelő rendszerben. Többszöri karbantartás után előfordulhat, hogy a homlokzat színében eltér a többi résztől, valamint szilikátos vakolatok esetén a szennyeződés behatolhat a vakolat színezetébe. Ilyenkor szükséges a felületet újra festeni.

homlokzat, házfal tisztítása
Leggyakrabban az alábbi tisztítási eljárásokat lehet alkalmazni:

Műgyantás vakolat tisztításakor, alkalmazzunk tiszta vizet. Nagyobb szennyezettség esetén mosószeres vizet is használhatunk. A hatást növelhetjük, magasnyomású mosóval is.
Szilikát vakolat esetében, szintén tiszta vizet alkalmazzunk. Vigyázva, hogy a vízsugárral a felületben nehogy kárt tegyünk. Általános mosószert használni nem ajánlatos, ezért ne tegyük. Nagyfokú elszíneződés esetén azonban érdemes fontolóra venni az újra színezés lehetőségét is.
Szilikon vakolat esetén a műgyantás vakolatnak megfelelő tisztítást lehet alkalmazni. Átfesteni ebben az esetben szerencsére ritkán kell, a vakolat jobban ellenáll az intenzívebb mosásnak is.
Általános mosószernél lényegesen jobb megoldás az, ha kifejezetten az adott vakolattípusnak megfelelő tisztítószert használunk. A legnagyobb gyártóknak vannak ilyen termékei. Az effajta tisztítást minden esetben egy vegyszer-semlegesítő, tiszta vizes lemosásnak kell követnie.
Hagyományos, illetve kőporos felületek tisztásánál is alkalmazható mind a tömlős, mind a magasnyomású mosó a fentiek figyelembevétele mellett. Érdemes külön erre a célra szánt mosószert is használni, valamint szükség esetén puha kefével a szennyezettebb területet átkefélni.

hazfal és homlokzat tisztitas 2
Általános homlokzattisztítóval a felületek tisztán tarthatóak. A jobb minőségűvel a komolyabb szennyeződések eltávolítása, valamint adott esetben a későbbi tisztítás is gyorsabb és egyszerűbb lehet.
Algás és gombás felületek kezelésére használjuk az e célra kifejlesztett, speciális készítményeket.
Sókivirágzásos felületekre is van megfelelő lemosó készítmény, de ebben az esetben ügyeljen arra, hogy a tisztítás csak akkor lesz eredményes, ha a kiváltó okot is megszünteti.
Mindig ügyeljen arra, hogy a felülethez igazodva alkalmazza a megfelelő tisztítási megoldást. Ezenfelül a gyártó által előírt utasításokat minden esetben érdemes betartani, különösen a vegyszeres alkalmazásokkor.